Nauraen arjesta kevyempää

21.01.2020

 

Juttu julkaistu 26.4.2017 Rantalakeudessa, kirjoittaja Tanja Gallèn

OULUNSALO 

Aina ei hymyilytä. Joskus muki tuntuu enemmän puoli tyhjältä kuin puoli täydeltä. On kiire ja stressaa. Ikkunastakin näkyy vain lasipinnalla läikkyvä lika. Miten kiireeseen ja harmaaseen arkeen saisi voimaa? Näihin mietteisiin haettiin työvälineitä maanantai-iltana Oulunsalon seurakunnan järjestämässä Naisten illassa teemalla Ilo ja positiivisuus arjen voimavarana.

Voimavarakouluttaja Pia Orell-Liukkunen tunnustaa itsekin olevansa aika ajoin taipuvainen melankolilaan. Reilu kymmenen vuotta sitten hänen omasta elämästään katosi nauru ja ilo isän menetyksen myötä ja omasta tarpeesta hän kouluttautui nauruohjaajaksi. Nyt hän pitää oman ilon ja naurun lisäksi muiden ilosta huolta.

Orell-Liukkunen luennoi positiivisuudesta, ilosta, naurusta, onnellisuudesta ja niitä syövästä stressistä hauskuuttaen kuulijoita välillä naurujoogan työvälinein. Seurakunnan toimitilaan mukaan tulleet naiset lähtevät reippaasti mukaan erilaisiin leikkeihin ja harjoituksiin.

-Leikki ruokkii luovuutta ja innovaatiokykyä, Orell-Liukkunen toteaa ja pistää kuulijansa leikkimään numeroilla ja eleillä.

LEIKKI 

on yksi ilon elementti. Se on mukavaa ja energisoivaa, mutta liittyy myös kehitykseen ja älyyn. Kriittinen ajattelu supistaa ajattelukapasiteettia ja tyrmää uudenlaisen ajattelun. Muita ilon elementtejä ovat laulu, nauru ja tanssi.

-Tunteista nauru tarttuu tutkitusti parhaiten, joten kannattaa hakeutua harmaana päivänä nauravien seuraan, Orell-Liukkunen evästää.

Hymyileminen vaikuttaa aivojen toimintaan monilla positiivisilla tavoilla.  Pieni lapsi oppii hymyilemään 3 – 4 kuukauden iässä ja lapset hymyilevätkin satoja kertoja päivässä. Orell-Liukkusen mukaan aikuinen hymyilee noin 17 kertaa päivässä.

– Joskus tuntuu, että ei kyllä sitäkään! naurattaa Orell-Liukkunen kuulijoitaan.

-Aivot ei ymmärrä eroa siinä onko hymy aito vai teeskennelty, ne toimivat molemmissa tapauksissa samoin. Kannattaa siis hyvmyillä, vaikka väksiin, tuumaa kouluttaja ja pistää kynän hampaiden väliin malliksi.

POSITIIVISELLA 

tunnetilalla Orell-Liukkunen kertoo olevan yhteys moniin tärkeisiin asioihin kuten hyvinvointiin, onnistumisiin ja saavutuksiin, fyysiseen terveyteen, havaintokykyyn, muistamiseen, oppimiseen ja geenien ilmenemiseen.

-Joitakin ihmisiä näyttää hyvän tuulen geenit suosineen, mutta me kaikki voidaan vaikuttaa itseemme ja omiin hyvän tuulen geeneihin kasvattamalla niitä positiivisilla tunteilla.

Positiivisuutta syö kiire ja stressi.  Stressin tiedetään aiheuttavan paljon negatiivista ihmiskehossa ja jopa aiheuttavan sairauksia. Orell-Liukkunen pitää tärkeänä, että stressin tunnistaa.

-Tänä päivänä läsnäolo, kyky olla tässä ja nyt on haaste. Me mietimme menneitä ja tulevia ja unohdetaan usein olla tässä hetkessä. Ajatukset tuppaavat olemaan kuin hyppivä apina.

Stressiin Orell-Liukkusella on lääke hengityksen kuuntelemisessa ja tasaamisessa.  Kiireessä sisäänhengitys tiivistyy, mutta kun keskittyy uloshengittämiseen, se tasaa sykettä ja rauhoittaa.  Myös nauru alentaa stressihormonitasoa ja lisää hyvänolonhormoneja. Teho on Orell-Liukkusen mukaan sama kuin liikunnalla.  Naurulla on monia muitakin positiivisia vaikutuksia kuten aineenvaihdunnan lisääntyminen, rentouttaminen, luovuuden lisääntyminen ja immuunipuolustuksen vahvistuminen.

ILLAN 

lopussa päästetään naurut valloilleen erilaisin tavoin. Nauraminenkin naurattaa. Sali täyttyy naurusta ja iloisesta puheensorinasta. Jokainen saa matkaansa monta työvälinettä ja ajatusta oman arjen jaksamisen tueksi.

-Olipa mahtavaa ja voimaannuttavaa. Kiva kun oli paljon väkeä ja ihmiset lähtivät hyvin mukaan, toteaa naisten iltaan osallistunut Sirkka-Liisa Korhonen.  Korhosen houkuttelemana mukaan tullut Kaisu Tuomi oli lähtenyt iltaan avoimin mielin, eikä hänellä ollut ennakkoon käsitystä mitä tuleman pitää.

-Ei täällä tarvinnutkaan jumppamattoa, vaikka (nauru)joogasta oli puhetta, Tuomi vitsailee.

-Hyvää tämä teki päälle. Mahtavaa heittäytymistä ihmisiltä. Kumma miten me aikuiset joskus jäykistellään ja mietitään voiko jotain tehdä. Positiivinen yllätys tämä oli!

Molemmat naiset pitivät illan antia mielenkiintoisena ja inspiroivana.

-Kyllä tästä sellaisia itsekasvattamisen välineitä sai. Jatko-osaa me nyt sitten jäädään vielä odottelemaan, naiset tuumaavat hymyssä suin.

RantalakeusNaurujuttu_kopio.jpg 

21.01.2020Ilo ja positiivisuus arjen voimavaroina
21.01.2020Nauraen arjesta kevyempää
21.01.2020Nauru on hyvä lääke!
24.06.2019Tietosuojaseloste